Lainaa.com

Yleinen

Euro piiri pyörii

22.06.2012, sikamaster

Ja MEPit siinä hyörii.

Vihdoin joku on julkisesti tunnustanut pelin hengen. IMF:n johtaja Christine Lagarde pamauttaa totuuden pöytään. Euron ainoa pelastus on täydellinen talousunioni yhteisine budjetteineen, pankkeineen jne. Lagarde: Euron ainoa pelastus talousunioni Tämä tulee tietysti aiheuttamaan närää lähes joka piirissä ja ajattelin käydä läpi miksi tuommoisia tuntemuksia herää, miksi niiden syy vaikuttaa loogiselta mutta eivät todellisuudessa ole sitä ja miksi meidän tulee nimenomaan toimia Lagarden suositusten mukaan.

1. Valtioiden velat yhdistetään ja maksetaan pois

Tämä voi tietenkin vaikuttaa epäreilulta ja mahdottomalta mutta ei todellisuudessa ole sitä. Valtiot jotka ovat nyt saaneet kerättyä itselleen suurimman velkataakan tietenkin ”voittavat” velan hävitessä niiden niskasta. Mutta tämä voidaan kompensoida esim. asettamalla näille valtioille 2% muita korkeampi tulovero jolloin heidän suhteellinen osuutensa on jatkossa korkeampi kuin muiden. Tämä ajan kuluessa tasaa tilit tarvittavan lähelle ja nyt hyvin toimineet maat saavat itselleen alemman veroasteen ihan kuin palkintona hyvästä duunista tähän mennessä. Tämä on eräänlaista vero-ohjausta ja oikeastaan ainoita työkaluja jolla EU asiaan pystyy vaikuttamaan. Ja mitä tuohon velan maksamiseen tulee niin se on maailman yksinkertaisin asia.

2. Perustetaan yhteinen keskuspankki

Tämä on asia jonka kanssa tulee olla tarkkana. Tulevan Euroopan keskuspankin tulee olla ehdottoman, absoluuttisen, 100% varmasti valtioiden omistama. Minkäänlainen yksityisen pankkilaitoksen osa-omistajuus joko suoraan tai valtiollisen keskuspankin osana ei tule kysymykseen. Ollakseen markkinavoimista riippumaton toimija ja mahdollistaakseen saman EU:n kansalaisille kansalaisten tulee omistaa pankkinsa. Tässä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa ja koko rahajärjestelmän järkevyys riippuu vain ja ainoastaan tästä. Kun kansalaiset omistavat pankin toimii se heidän hyväkseen jos taasen pankin omistavat muut pankit toimii se niiden hyväksi. Tämä on näin simppeliä ja jos pankki annetaan yksityisille niin homma on ryssitty heti kättelyssä.

Mutta kyllä pankitkin hyötyvät. Kun perustamme uuden keskuspankin Euro ikäänkuin luodaan uudestaan. Sen arvo lähtee liikkeelle ja varmasti tulee heilumaan jonkin aikaa. Uusi pankki voi kuitenkin vaikuttaa rahan arvoon todella suoraviivaisesti luomalla rahaa. Aivan oikein, luomalla rahaa. Pankeilla on nykyään sellainen hassu ominaisuus että ne voivat luoda rahaa tyhjästä. Tämä yleensä tapahtuu lainananto-prosessin kautta jossa pankki 10% osamäärätalletusta vastaan voi kirjoittaa 100% lainaa eli lainata rahaa 10 kertaa enemmän kuin sillä todellisuudessa on. Raha mitä lainataan ei ole olemassa ennen kuin pankki kirjoittaa sen olevaisuuteen täysin tyhjästä. Eikä ollut myöskään nykyisille ongelmavaltioille lainattuja rahoja jos sitä mietitte, siksipä en näe mitään järkeä maksaa lainoja takaisin täysimääräisinä vaan esim. 25% kompensaation pitäisi riittää. Tämä on kuitenkin jo 2,5 kertaa sen mitä pankeilla itseasiassa oli rahaa lainatessaan joten tuottoprosentti on silti vaatimaton 150. Myöskään lisääntyvän inflaation vuoksi suuremman rahamäärän kirjoittamisessa todellisuuteen ei vain ole järkeä.

Keskuspankki voi olla vielä härskimpi kuin tavalliset pankit koska raha (tarkemmin sanottuna Euro-valuutta) on sen leikkikalu ja voi määrätä täysin sen säännöt jopa sen että se tekee sitä tämän kerran täysin tyhjästä. Joten uusi keskuspankki, uusi Euro ja eikun setelipaino pyörimään. Nämä rahat sitten annetaan pankeille jolloin he välttävät luottotappionsa (lainoja kyllä joudutaan alaskirjaamaan mutta koska tämä tapahtuu valuutan uudelleenjärjestelyn yhteydessä tappiota on mahdotonta todeta) ja EU:n yhteinen valtionvelka kuittaantuu samalla. Tämä johtaa luonnollisesti siihen että pankit pyrkivät työntämään nyt saamaansa rahamäärää sijoituksiin jne. ympäri lääniä sen minkä kerkeävät saadakseen rahan poikimaan. Tästä seuraa tietenkin rahan määrän kasvaminen markkinoilla ja siten inflaatio kiihtyy ja rahan arvo laskee. Mutta tämä tulee tasaantumaan ja jo varsin lyhyessä ajassa talouskasvu palautuu huikeille urille. Meillä on tästä esimerkkejä vaikka millä mitalla Brasilia, Argentiina ja viimeisenä Islanti. Kaikki ovat kääntäneet taloutensa lyhyen ja tehokkaan uudelleenjärjestelyn jälkeen.

3. Yhteistalouden edut

Budjetit tulee yhdistää. Tässä tietenkin kaikki yrittävät vetää kotiin päin mutta alussa sääntöjen tulee olla todella yksinkertaiset jotta järjestelmä edes saadaan käyntiin. Tietenkin tarvitsemme myös maakohtaiset budjetit mutta en näe enää mitään järkeä esim. kunnallisvero-meiningissä. Eli yhteinen EU-vero sekä maakohtainen verotus tulisi riittää. Se on sitten maasta kiinni miten yhteinen asioiden hoito suoritetaan maan tavalla. Voisi tulla eduskunnankin meininkiin jotain järkeä kun ei aina voisi keksiä lakia ja vain tuupata asiaa kuntien maksettavaksi. Budjettien yhdistäminen ihan vain sen vuoksi että kaikki maat saavat kulunsa kuriin. Lainojen myöntö yksittäisille maille täytyisi tapahtua keskuspankin valvonnassa jotta kukaan ei voisi lähteä sooloilemaan Kreikan menneiden käytäntöjen tavoin.

Mutta sitten. Ylikansalliselle korpokratialle voisi alkaa laittamaan kapuloita rattaisiin heti yleisen EU-laajuisen minipalkan ja työehtojen kautta. Siinä ei menisi kuin hetki kun AY-liike saisi itseään taas niskasta kiinni ja voisi alkaa ajaa työväestön asiaa ihan EU-tasolla. Yritykset toimivat jo nyt EU:n tasolla ja siirtelevät toimintojaan kuten parhaaksi näkevät, tästä hyvänä esimerkkinä Nokian viimeaikaiset edesottamukset. On täysin luonnollista että tuolle sektorille esitettäisiin jonkinlainen vastavoima. Nyt kun ei ole yhtenäistä neuvottelukumppania yritykset vievät työväkeä kuin pässejä narussa. Joten tämä niille jotka haluavat eristäytyä markan ja kotoperäisten lintujen kanssa jonnekkin korpimökkiin: yritykset eivät välitä sinusta pätkääkään ja niillä on erittäin hyvät työkalut siihen että niiden ei tarvitsekkaan välittää. Ainut mitä eristäytymiselläsi saat aikaan on se että kukaan ei voi auttaa sinua näitä helvetinkoneita vastaan.

Mutta miksi pysähtyä tähän??? Voimme nimittäin yhteisen taloussysteemin läpi tehdä myös täysin ennennäkemättömiä asioita jotka olisivat ennen vaatineet järjettömiä neuvottelukierroksia yms. Esim. energiahuolto voidaan EU-tasolla vain päättää muuttaa ihan toisenlaiseksi kuin se on nyt. Mikä se malli sitten onkaan, miten se toteutetaan jne. ei oikeastaan ole väliä. Tärkeintä on se että nykyistä systeemiä ratkaisevasti parannetaan ja se tehdään kestävällä ja kaikkia tasapuolisesti palvelevalla tavalla. Täydellinen verottomuus ympäristöteknologialle, sisältäen kaiken energiaratkaisuista jätehuoltoon, sekä verovaroin toteutettavat julkiset projektit saisivat tuon tulevaisuudessa erittäin tärkeän sektorin rakettimaiseen kasvuun ja antaisi samalla koko EU:lle puhdasta, helppohoitoista ja loppumatonta energiaa hamaan tulevaisuuteen asti. Samalla syntyisi myös koko joukko työpaikkoja. Miettikää nyt hetki, meillä voi olla ihan oikeasti ilmaista sähköä vielä omana elinaikanamme jos vain haluamme sen toteuttaa.

Lopullinen palkinto olisi kuitenkin se että tämä sementoisi EU:n liittovaltioksi tavalla jota ei ole ennen nähty. Yksittäisten maiden kannanotot muihin kuin EU:n sisäisiin asioihin varmasti pysyisivät ennallaan mutta se millä olisi nyt ihan todellista merkitystä on maiden yhteinen kanta. Koska pääasiallinen budjetointi tapahtuisi EU:n kautta tulisi siitä ainut entiteetti joka kykenisi järkevällä tavalla esim. rahoittamaan sotaa. Tämä toisi EU:n yhteisen kannan globaaleissa kysymyksissä uudella tavalla esiin kun sen toimilla voisi olla ihan  suoria seurauksia globaalilla kentällä. Myös Euromääräinen öljypörssi voisi olla kova veto. Iran varmasti tukisi hanketta mielellään. Heti kun sellainen laitos saadaan aikaan jenkkien valuutta muuttuu vessapaperiksi ja heidän armeijansa sanoo, köh köh tuut tuut, ja jymähtää paikalleen kuin yli-ikäinen veturi höyrykattilan puhjettua.

Joten kysymys ei ole siitä kannattaako yhteisvaluutan syventäminen vaan siitä miten se tehdään ja mitä sillä sitten tehdään kun syventäminen on saatu hoidettua.


2 vastausta

  1. sikamaster sanoo:

    Tarkoitat tuolla Huxleyn kirjalla varmaan ”Uljas uusi maailma”-kirjaa jota melko yleisesti pidetään herran pääteoksena. Olen kyllä tuon lukenut ja pidän kovasti. Kaikki manaa aina Orwellista miten meininki on ihan 84jää mutta todellisuudessa mennään enemmän Huxleymaisessa maailmassa jossa kaikki on jotenkin viihdytettyjä mutta tietämättömiä. Ja jos pidit ”uljaasta uudesta maailmasta” niin voin lämpimästi suositella Yevgeny Zamyatinin kirjaa ”Me”. Sitä pidetään yleisesti pääasiallisena vaikuttimena sekä Orwellille että Huxleylle ja kirjoittaja on Venäläinen joka tekee yhteiskunnallisista näkemyksistä henkilökohtaisempia ja samaan aikaan paljon rajumpia.

    Toi uskonto pyörii aiheena koko ajan. Itse pidän ongelmallisempana tuossa jatkuvassa vauvatehtailussa naisten henkilökohtaisen vapauden menettämistä joskus varsin rajuillakin tavoilla. Vauvoja tuutataan maailmaan niin paljon kuin keritään ja jos vaimo sattuu tähän kuolemaan niin uusi vaimo vaan ja sama rumba jatkuu. Tietenkin liikakansoitus on hyvä argumentti mutta naisten henkilökohtaisen kärsimyksen rinnalla pidän sitä toisarvoisena. Mutta katsotaan mitä tapahtuu.

    Ja kiitos huomiostasi.

  2. Pauliina sanoo:

    Hei sikamaster, hyvä blogi. Luin vastikään Aldous Huxleyn kirjan Sääli uutta sukupolvea, ja tuli vaan mieleen, että voisit seuraavaksi hiillostaa uskovaisia (erityisesti niissä uskontokunnissa olevia, joissa ihannoidaan monen lapsen hankintaa) sellaisella asialla kuin liikakansoitus. Niin ja kannattaa lukea kyseisen kirja, on mielenkiintoinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *